tisdag 30 augusti 2011

Musik och stjärnor

I lördags skulle jag äntligen komma till Mölndals kulturskolas årliga konsert, "Musik på vattnet", där mitt barbarn Kajsa spelar trombon, jag såg verkligen fram emot det. Pia, Andreas, Linda och jag gav oss iväg mot Mölndal vid middagstiden. Efter lunch hos Erikssons på Rävekärr bar det iväg till Stensjökyrkan där konserten skulle hållas, på grund av regn måste den hållas inomhus istället för på en flotte i Rådasjön.

Mölndals Kulturskolas Big Band

där Kajsa är en av stjärnorna.
Det var den största musikupplevelsen jag varit med om, dessa ungdomar visade sådan spelglädje och de var redan fullfjädrade musiker. Jag vet inte hur jag skall uttrycka det - det går inte att beskriva. Jag hoppas verkligen att jag får uppleva det nästa år också.

 Så tillbaka till vardagen:

Linda beställde ett fodral till sin laptop som skulle vara färdig till skolstarten, men tiden går ju så fort när det är sommar och hon fick börja skolan utan fodral, jag hade inte sytt något. Men så idag kom hon hit efter skolan och hade sin laptop med. Hon valde tyger ur mitt lager, tog mått datorn och jag klippte till ett mönster. Sen var det bara att sätta saxen i tygerna och sy ihop, enkelt och snabbt.

Färdigsytt med kardborrband på plats väntar på att omsluta laptopen.....

här är den på plats.
Här är fodralet stängt. Inte dyrt att tillverka, stjärntyget är hälften av en stuvbit jag köpt för 20 kronor, fodertyget ett gammalt reatyg för ett par kronor, mellanlägget kostade säkert inte mer det heller.

Jag tror Linda blev nöjd och jag är glad att jag äntligen fick fodralet gjort. 

onsdag 24 augusti 2011

Beställningsjobb på gång

Äntligen har jag kommit igång med kassarna av tyget som Gerd har vävt. Lite nervöst, för jag vill ju inte förstöra det fina tyget.
Jag köpte ett beige tyg till foder, det ser inte så roligt ut så jag prydde innerfickorna med en liten spets. Här är dragkedjan isydd, färdiga sy fast på fodret.

Nu är kassarna sydda och fodrade, bara handtagen fattas, hur de skall se ut har jag inte bestämt ännu, kommer nog på nåt så småningom. Jag är inte mycket för att stressa, så ni får vänta ett tag till innan ni får se slutresultatet.

Gunnel har beställt en liten neccesär till ett av sina barnbarn som fyller år snart, den sydde jag idag och ser ut så här:

Jag har sytt många mindre och större i den här modellen, de är enkla och snabba att sy.

Det fick bli en krona på verket.

Sommaren kom tillbaka för ett par dagar så det har blivit till att sitta ute på altanen. Jag har den egenheten att jag måste ha något att syssla med så jag tog med mig garn, stickor och virkkrok och lekte...... de kan kanske användas till armband.

Vore nog snyggt med några pärlor på det rosa.

När det inte är uteväder sitter jag mest vid datorn och försöker skriva på boken om min far, det blir mycket, mycket mera än det var tänkt från början, blir nog inte klar på länge.


fredag 19 augusti 2011

Diverse fodral

Jag har sytt en hel del fodral av olika sorter. Senast fodral till mobiler. Jag började med stickfodral, både för jumperstickor och strumpstickor. De blev populära i bekantskapskretsen så jag hade fullt upp ett tag med serietillverkning av dem. De är väldigt praktiska, man vet var stickorna finns och det är lätt att hitta två i samma storlek. Kika in på http://www.garnresten.se/. där finns de till försäljning.

Insidan

Så här ser de ut hoprullade.


Här är ett fodral för strumpstickor och virkkrokar.

När jag var inne på stickning sydde jag en praktisk väska för garn och stickning

Det beställda mobilfodralet är färdigt, sydde det lite annorlunda än det första och utan snodd.


En dag roade jag mig med att sy en plånbok, bak facken för korten finns plats för sedlar.

Rosentyg på utsidan.


Det blev en rosa grytlapp till sist.

Denna regniga fredagen är snart till ända och jag får önska Er alla en solig och fin helg.

tisdag 16 augusti 2011

Kräftor och mobilfodral

Andreas har haft sin årliga födelsedagskräftskiva.

I år var kräftorna ovanligt välsmakande så de hade en strykande åtgång.
 Här ses jubilaren själv, redo att hugga in på kräftorna.

Nu tillbaka till arbetet. Grytlappen är klar, den blev inte så tokig i alla fall, inte så stel som jag befarade så den är säkert användbar.
Så här blev den, får väl virka en till, kanske i en annan färg.

Jag fick beställning på ett mobilfodral häromdagen och eftersom jag aldrig sytt något förut gjorde jag en prototyp som passade min mobil. Det var lite petigt, lättare att sy kassar, men blev användbar i alla fall.



lördag 13 augusti 2011

Virkning på gång

Efter alla disktrasor var det dags att pröva något nytt, det fick bli virkade grytlappar. Jag har alltid tyckt att de är så stela och svåra att få grepp med, men nu ger jag dem en chans. Hittade, efter mycket letande på nätet, en modell som jag tänker prova. De är "dubbelvirkade" som det står i beskrivningen och är lite tidsödande att tillverka, började igår och virkade till elvakaffet idag och jag har inte hunnit längre än så här....

Det kan vara bra underhållning att lyssna på en talbok medan man sysslar med sånt här, det tänkte min mycket goda vän Marlene på som kom hit på en fika igår. Hon hade nämligen med sig Marianne Fredrikssons triologi "Paradisets barn" som talbok, som jag fick låna av henne. Så nu skall här virkas och "läsas" på samma gång.

Jag fick också några tygbitar av henne som hon hittade när hon städade sina skåp, mycket användbart för mig. Tack Marlene.

Så har jag gjort klart ett långtidsprojekt, bestickfodral till Erik som han beställde för flera månader sedan. Enkla, men det ligger en del arbete bakom, inte minst att klura ut hur de skulle sys, efter lite tankearbete (eller mycket) beslutade jag mig hur de skulle se ut. Så skulle tyg inköpas samt passade tråd. Tråden jag köpte först var för grov så jag fick ta ett besök till stan igen för att inhandla rätt tråd. Så dagarna gick utan att de blev klara, för sen´måste jag ha ett knytband också. Men nu är de alltså färdiga och i eftermiddag skall Anna, Harry och jag åka till Erik i Tossene, då skall han få dem, får se om de blir godkända.


Så här ser de ut på utsidan


och så här på insidan.

Nu är det dags för lunch och lite vila innan resan till Tossene.
Vi ses.

tisdag 9 augusti 2011

Klä om en kudde

Jag har en kudde i min favoritfåtölj som sett sina bästa dagar, både smutsig och sliten...

kuddfodralet gick inte att ta av för att tvätta heller.

Så jag tog helt enkelt och klippte upp det i ena ändan..

Letade fram passande tyg i mitt tygförråd. Valde det till vänster till denna kudden, de andra tygerna och spetsarna får bli ett annat projekt som jag återkommer till senare.

Hade det gamla kuddfodralet till mall när jag klippte till det nya.

Så sydde jag de två sidsömmarna....

och klippte av hörnen innan jag.....

vrängde fodralet.

                                                  Pressade in sömsmånerna på nedersidan

och nålade ihop dem.....

sydde sömmen på maskin.......

och vips hade jag en "ny kudde" i fåtöljen. Snabbt och enkelt!

måndag 8 augusti 2011

Släktforskning

Jag arbetar inte bara med händerna, det händer att jag använder hjärnan också ibland. Det gör jag när jag släktforskar, det är ocksa en hobby jag har, har många så tiden räcker inte till.
Mitt senaste projekt är en "bok" om min pappa.Jag har samlat in en del material och gjort klart den äldsta delen, men det är fortfarande mycket att göra. Nu försöker jag få fram material om hans liv, uppväxt, vad han sysslade med osv, det går lite långsamt, mycket att sammanställa. Det är heller inte så roligt att sitta inne vid datorn när det är sommar och sol.

Den första släktboken Gunnel och jag gav ut var Mathildas släktsaga som handlar om hennes farmor och farfar. Således mina barns farfarsmor- och far, de syns till vänster i bild. På den andra bilden syns fyra generationer, främst sitter Mathildas mor Stina Greta Carlsdotter och Mathilda med Thelma emellan sig och bakom står Thelmas mor, likaledes Mathildas dotter, Mina, hon utvandrade till Kanada och besökte Sverige med sin man och dotter 1912, då denna bilden är tagen.

Nu hände det sig så att för några dagar sedan var Gunnel och Rune ute och körde för att se sig omkring i Bullarebygden. De fick då höra att det fanns en nybyggd väg till Tränget där hennes anmoder Stina Greta levat och hennes farmor också förstås. Så de körde fram till gården och tog några bilder både på utsidan och insidan. Stugan var inte stor, bestod bara av ett kök och ett litet rum, något som var stort var muren  Stugan hade fått eternittak, säkert bra för annars hade det nog inte funnits något kvar av den.
Här syns stugan och köksmuren med spis, spisen fanns säkert inte där när StinaGreta flyttade dit med sin familj nån gång i början av 1870. I bakgrunden syns utsikten från köksfönstret, man ser en skymt av Södra Kornsjön.

Ladugården var inte stor den heller.

Nu var Gunnel nyfiken på hur länge de bodde kvar på Tränget, så jag fick sätta igång med lite efterforskning. Kom fram till att Mathilda bott där sedan tolv års ålder och till hon tog tjänst som piga i Norge 1878 när hon var 18 år. När hon kom tillbaka därifrån 1881 gifte hon sig och flyttade till Övre Buane. Stina Gretas man, Johannes Olofsson dog 1882 och Stina Greta bodde kvar på Tränget till 1894, då hon flyttade till en son på Ormelund. Allt detta ligger i Naverstad socken i Bohuslän.

Nu har jag skrivit ner det jag fått fram och är nu redo att jobba mer med boken om min pappa.

onsdag 3 augusti 2011

Brödkorg

I eftermiddag kom ett härligt, efterlängtat regn. Skönt med lite svalka efter över en veckas värme. Och så kan jag vistas inomhus en stund och knappa ner några rader här.
Jag har broderat en del och så har jag virkat. Hittade beskrivning på en brödkorg på http://www.garnstudio.com/ som jag försökte mig på, tyckte att resultatet blev riktigt bra.

Så här blev den.

Jag använde inte samma garn som det står i beskrivningen, utan virkade i enbart bomullsgarn. En tråd oblekt (som jag köpt från http://www.garnresten.se/) och en tråd mörk beige från ett nystan jag fått av Ingrid.

Om regnet fortsätter får jag väl sätta mej vid symaskinen och sy färdig bestickfodralen som Erik har beställt. Inte världens roligaste jobb precis, men när de är färdiga kan jag börja på något roligare.


Våreldarna som jag köpte till påsk har fått komma ut och börjar nu blomma på nytt, de är fulla av knoppar och pelargonian  i 25-kronorsurnan från Pingstkyrkan trivs bra. Men de får inte så mycket nytta av regnet för de står under tak, jag får gå ut med vattenkannan i kväll och skvätta lite på dem.